Call to Action Nedir? Nasıl Kullanılır?

Harekete Geçirici Mesaj (CTA), call to action nedir? nasıl kullanılır? Konusunda pazarlama iletişimi sürecinde hayati bir bileşendir. Pazarlama iletişimi, satın alma niyeti olan mevcut ve potansiyel müşterilere ulaşmayı amaçlayan tüm çabaları kapsar. Eylem çağrısı açıklamaları tam olarak bu amaca hizmet eder.

Tüketicilere yönelik kısa mesaj niteliğindeki bu mesajlar, satın almaları teşvik edecek teşvikler içermektedir. CTA’lar sıklıkla “Hemen Satın Alın”, “Bugün Başlayın” veya “Buradan Daha Fazla Bilgi Edinin” gibi iki veya üç kelimelik kısa ifadeler olarak ortaya çıkar. Bunların her biri bireyleri tıklamayı, aramayı, sohbet etmeyi, yanıt vermeyi, abone olmayı veya satın alma işlemini anında harekete geçmeye teşvik eder.

CTA’lar, temelde kısa bir mesajdan oluşur ve site içerisinde çeşitli formatlarda kullanıcılara sunulabilmektedir. Sitedeki blog gönderileri, kategori açıklamaları veya ürün ayrıntıları gibi metin içeriklerinde genellikle belirli cümlelerin sonuna yerleştirilmiş CTA mesajları bulabilirsiniz. Reklam görsellerinde sıklıkla yer alan bu mesajlar, site içerisinde dikkat çekici butonlara da dahil edilebilmektedir.

Her ne kadar “harekete geçirici mesaj” CTA’nın Türkçe karşılığı olsa da, Türkçede daha çok “eylem çağrısı” olarak anılmaktadır. İstenilen etkiyi elde etmek için CTA’ların açıkça belirtilmesi ve bir tür zorunlu direktif içermesi gerekir. Etkili pazarlama için içerik türüne ve iletilecek mesajlara bağlı olarak genellikle tek bir harekete geçirici mesaj kullanılması önerilirken birden fazla CTA kullanılabilir.

Call To Action Örneği
Call To Action Örneği

Call To Action Nedir?

CTA, harekete geçmeye teşvik eden zorlayıcı bir direktiftir. İnsanlara ne yapacakları ve ne zaman yapacakları konusunda kesin talimatlar sağlayarak, bir görevi gerçekleştirmek için belirli bir komut görevi görür.

Ancak CTA’ların hazırlanması için evrensel olarak uygulanabilir bir çözümün olmadığını anlamak önemlidir. Web sitenizdeki bir düğmeye basitçe “Buraya Tıklayın” ifadesini ekleyip zahmetsizce potansiyel müşteri ve müşteri oluşturmayı bekleyemezsiniz. Etkili CTA’ların daha karmaşık yapıları vardır.

Öncelikle sayfada öne çıkan, renk ve boyutlarının site estetiğiyle uyumlu, dikkat çekici bir tasarım içinde olması gerekir. CTA’lar kısa ve öz ve orijinal mesajlardan oluşmalıdır. Örneğin, “sadece tıklayın” veya “gönder” gibi mesajlar, insanların dikkatini çekme yeteneğinden yoksun olduğundan etkili CTA’lara örnek teşkil edemez.

Call To Action, tıklandığında ne elde edileceğine dair bir fikir vermelidir. Kullanıcılar bir web sitesinde bir harekete geçirici mesajla etkileşime geçtiğinde, bunun bir form açmaya mı, indirmeyi başlatmaya mı, başka bir sayfaya yönlendirmeye mi yoksa deneme sürümüne erişim sağlamaya mı yol açacağı konusunda net bir beklentiye sahip olmaları gerekir.

Görünüşte basit olan bu ifadeler oldukça güçlü bir etkiye sahiptir. Bir çalışmaya göre, e-postalara tek bir harekete geçirici mesajın eklenmesi, satışlarda kayda değer bir artışla sonuçlanmaktadır. Başka bir çalışma ise, web sitesi CTA’larını uyarlamanın tıklamalarda ve dönüşümlerde %202 oranında önemli bir artışa yol açtığını ortaya çıkarmıştır.

Call To Action Nasıl Kullanılır?

Genellikle Call To Action olarak anılan harekete geçirici mesaj, reklam ve satışta kullanılan, yaygın olarak tanınan bir pazarlama terimidir. Tipik olarak okuyucu veya dinleyiciden hızlı bir yanıt almak için tasarlanmış bir talimat veya ifadeden oluşur. Ancak CTA’ların tek amacının yalnızca satışlarla sınırlı olmadığını unutmamak önemlidir.

Aslında kullanıcıları herhangi bir eylemde bulunmaya motive etmek için tasarlanmış herhangi bir metin, düğme veya resim bir CTA olarak kabul edilir. Bu CTA’lar kullanıcıları üye olmaya, iletişim kurmaya, tanıtım kampanyalarına katılmaya veya bilgi paylaşmaya davet edebilir.

CTA mesajları, bir web sitesine sadık kullanıcıları çekmede ve elde tutmada çok önemli bir rol oynar. Haber veya blog siteleri söz konusu olduğunda kullanıcıların işe alınması çok önemlidir ve CTA’lar bu süreci kolaylaştırabilir. Ayrıca satışı teşvik eden her türlü girişim büyük önem taşımaktadır.

Call To Action, sitedeki kullanıcıları satın alma işlemine teşvik etmeyi amaçlayan çeşitli bildirimler için kullanılabilir. Örneğin, indirimin süresinin dolmak üzere olduğunu bildiren bir CTA mesajı, kullanıcıyı satın alma işlemini tamamlamaya yönlendirebilir.

Bu yöntem sitede aktif olarak yer almayan kullanıcılar için de etkili olabilir. Sepetinde ürün olmasına rağmen satın alma işlemi gerçekleştirmemiş bir müşteriye kişiselleştirilmiş bir CTA aracılığıyla özel bir indirim sunmak oldukça cazip olabilir. Özetle, CTA’lar e-ticaret alanında satış rakamlarını artırmada çok önemli bir rol oynamaktadır.

Harekete Geçirici Mesaj Ne Demek?

Web siteleri bağlamında, Call To Action, bir düğme, banner veya ziyaretçilerin dönüşüm yolunda onlara daha fazla yol gösterecek eylemler gerçekleştirmesine olanak tanıyan başka bir etkileşimli bileşen gibi tıklanabilir öğe olarak ortaya çıkabilir. CTA’lar dijital alana özel değildir; aynı zamanda basılı materyallerde ve canlı etkileşimlerde de kullanılırlar.

En yaygın kullanılan çevrimiçi CTA’lardan bazıları aşağıdaki gibi eylemleri kapsar:

  • Üye olmak
  • Kaydediliyor
  • Arama yapılıyor
  • Abone olunuyor
  • Bağış yapma
  • Bir satın alma işlemi yapmak
  • Sipariş vermek
  • İçerik paylaşma
  • Bir profili takip etmek
  • İçerik indiriliyor

Ek olarak, okuyucuya fırsat hissi veya zaman hassasiyeti sunan daha ayrıntılı CTA türleri de vardır. Örneğin, ücretsiz deneme sürümünü başlatma, sınırlı süreli teklifler, 1 alana 1 bedava, gece yarısına kadar %50 indirim gibi CTA’lar tercih edilebilir.

Etkili olabilmesi için CTA’ların bireyleri isteyerek harekete geçmeye ikna etme konusunda ikna edici olması gerekir. Başarılı bir Call To Action temel özellikleri arasında kısalık bulunmaktadır. Başarılı bir CTA en fazla 5 kelimeyle sınır olmalıdır. Aciliyet duygusu hedef kitlenin harekete geçmede gecikmesini önlemek için kullanılır.

CTA’ya zorunlu bir fiilin dahil edilmesi bir emri veya isteği iletmek için tercih edilir. Stratejik yerleştirme ve tasarım, açık ve tanınabilir renk ve boyutlarda olmalıdır. Ve açıkça ifade edilen faydalar ilgiyi çekmek ve kullanıcıları harekete geçmeye motive etmek için kullanılır

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir