Site Haritası Nedir? Nasıl Oluşturulur? Ne İşe Yarar?

Başlıklar

Site haritası, arama motorlarının insanların hayatında yer edinmesinden beri web sitelerinde hem kullanıcı deneyimini artırmak için, hem de arama motoru botlarının web sitesindeki sayfaları kolay bulabilmesi ve kolay gezinebilmesi için tasarlanmış XML türünde dosyadır.

Bir diğer ve yaygın olan ismi sitemap olan site haritası Google, Bing, Yandex, Yahoo gibi web arama motorlarının botlarının işini kolaylaştırmakla beraber genelde sitelerin en alt kısmı (Footer) da sayfa türünde de yer alarak kullanıcıların gezinebilme işlemlerini kolaylaştırmaktadır.

Site Haritası Nedir?

Site haritası, web sayfalarında XML türüyle yer alan ve arama motorlarını web sitelerine tanıtmak ve botlara daha kolay gezdirmek için tasarlanmıştır. Genelde siteadi.tld/sitemap.xml veya siteadi.tld/sitemap_index.xml olarak gördüğümüz bu site haritasına e-ticaret sitelerinde, blog sitelerinde, haber sitelerinde yer alsa da tek sayfa (one page landing) sitelerde pek karşılaşmayız.

Site haritaları, botların web sitesini tararken o sayfayı ziyaret etmesine, ziyaret etme sıklığını ayarlamasında büyük bir etkendir.

Site Haritası Nasıl Oluşturulur?

Site haritalarını eğer WordPress CMS altyapısını kullanıyorsanız manuel olarak oluşturmanıza gerek yoktur. WordPress 5.7 (2020 son çeyrek sürümü) sürümünü kullanıyorsanız wordpress otomatik olarak bu işlemi yapmakta ve site haritanızı oluşturmaktadır.

Ancak özel yazılım bir web sitesi kullanıyorsanız ve bu yazılımda site haritası oluşturucu yazılımı entegre değilse, html temalar kullanıyorsanız buraya tıklayarak web sitenizin adresini girin, çıkan sitemap.xml dosyasını web sitenizin ana dizinine yükleyin.

Site Haritası Ne İşe Yarar?

Site haritaları arama motorlarının botlarını yönlendirmekle görevle ana etkenlerden biridir. Arama motorları web sitenizi ilk ziyaret ettiği anda robots.txt sayfanıza girer, akabinde buradaki allow ve disallow etkenlerinden faydalanarak kuralları okur. Akabinde robots.txt sayfasında en aşağıda yer alan sitemap: parametresi ile işaretlenmiş site haritasına ulaşır ve sırayla site haritasında yer alan sayfaları ziyaret edip eğer uygunsa dizine eklemeye başlar. Site haritasının doğru kullanımı çok önemlidir.

Site Haritası Nasıl Doğru Kullanılır?

  • Site haritanızda aynı sayfaya çıkan farklı URL’ler eklemeyin, bu sayfaları canonical olarak ayarlayın.
  • Site haritanızın kod biçimi UTF-8 olmalıdır.
  • Site haritası sayfalarının her birinde 200’den fazla URL olmamalıdır.
  • Site haritası sayfalarının her biri en fazla 4096 KB = 4 MB olmalıdır.