Site içi SEO Nedir?
Arama motoru optimizasyonu çalışmaları, iç SEO ve dış SEO olarak iki ana bölümden oluşur. Peki, site içi SEO nedir? İç SEO çalışmaları, web sitenin arama motorlarında kullanıcıların yaptıkları aramaların sonuçlarında ilk sıralarda çıkmasına yardımcı olur. SEO çalışmalarında kaliteli ve SEO uyumlu içerik yazımı, site içi SEO’nun önemli bir kısmını oluşturur. İç SEO, içerikte anahtar kelimeler kullanarak yazıyı zenginleştirmek, okuyucunun aradığı her şeyi yazıda bulabilmesini sağlayarak hemen çıkma oranını iyi seviyede tutabilmek, alt başlıklarla ana konuyu desteklemek gibi önemli işlemlerden oluşur. Ancak arama motoru optimizasyonu uyumlu içerik yazmak, yazıyı anahtar kelimelere boğmak demek değildir, kullanıcı deneyimini unutmayın.
Arama motorlarının spam olarak algılamayacağı şekilde doğru anahtar kelime kullanımı ile bir yazı oluşturmak gerekir. SEO uyumlu metin yazmak bu açıdan düşünüldüğünde aslında keyifli bir iştir. Bir yemek tarifini adım adım uygulamak gibi… Ancak sadece bu kuralları uygulamak yetmez, işin içine yaratıcılık, özgünlük, teknik bilgi gibi detaylar da girer. Bu nedenle SEO uyumlu içerik yazmak, kişinin doğru bir metin üretmesi için zamanla yazdıkça deneyim kazanacağı bir konu.
Aynı zamanda içeriğin uzunluğu da iç SEO noktasında önem taşır. Genel bir görüş olarak minimum 300-350 kelimelik bir metin yazmak, SEO için daha kısa metinlere göre daha fazla şans demektir. SEO uyumlu makale nedir, nasıl üretilir yazının ilerleyen kısımlarında inceleyeceğiz. Şimdilik şunu söylemek gerekir ki, yapılan işlerin sonuçlarına baktığımız zaman görünümün de site içi SEO için önem taşıdığını söylemekten kaçınmamalıyız. Yazının paragraflara ayrılması, çok uzun paragraflara yer verilmemesi, gerektiğinde maddelemeler kullanılması, SEO için önemlidir. Aynı zamanda yazıda bir bütünlük olmalı ve yazı okuyucunun anlayacağı şekilde adım adım ilerlemelidir. İç SEO için diğer önemli unsurları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Sitenin hızı. Web site hızını düşüren ögeleri sayfalarınızdan kaldırın. Örneğin görsellerin boyutlarını optimize ederek kullanın. Görsellerden bahsetmişken şunu eklemek gerekir: Yazıyı görsel içeriklerle desteklemek ve bu resimlere resmin ne anlattığını içeren doğru isimler vermek de SEO için önemlidir. Bir görseli rakamlarla kaydetmemeli, örneğin bir bulut fotoğrafı yükleyecekseniz bulut ya da beyaz-bulutlar gibi isimler vermelisiniz.
- Meta açıklamaları doğru kullanın.
- URL altyapısı anlamlı ve okunabilir kelimelerden oluşmalı.
- Başlık ve alt başlıkları doğru seçin. Alt başlıklar site içi SEO için yazıyı kuvvetlendirici şeylerdir. Alt başlıklar sayesinde kullanıcı da neyi nerede arayacağını bilir ve yazıda kaybolmaz. Arama motorları da sayfanızın ne ile ilgili olduğunu anlayabilmek için bu başlıklara bakar.
- Site içi yönlendirme linklemelerini gerçekleştirin. Ziyaretçilerin sayfanızda daha çok kalmasını da sağlar.
- Güncellemeler önemlidir. Sayfalarınızda güncellemeler yapın ve bunu düzenli hale getirin. Unutmayın, kullanıcı her zaman güncel bilgi veren sitede fazla vakit geçirerek, o içeriği okur.
- Anahtar kelime yoğunluğuna dikkat edin. Yeri gelmişken ek olarak söylememiz gerekirse anahtar kelimelere yazının girişindeki paragrafta birkaç kez yer vermeniz de arama motorları için, yazınızın bir artı kazanmasını sağlayacaktır.
SEO Uyumlu Makale Nedir?
Sitenizde yazdığınız konu ile ilgili bir içerik SEO uyumlu içerik yazmak, sitede yer alan içeriklerin Google vb arama motorlarında üst sıralarda çıkması için yazı içinde yapılan çalışmalardır. Peki, SEO uyumlu içerik nasıl üretilir? Yazımızın bu kısmında SEO uyumlu içerik hakkında daha detaylı bilgiye yer verirken SEO uyumlu makale nasıl üretilir sorusuna da değineceğiz. SEO uyumlu içerik üretimi, yazının Google gibi arama motorlarında ilk sıralarda çıkabilmesi için gerekli olan tek unsur değildir ancak işin en büyük kısmını da özgün yazılmış olan SEO uyumlu içeriğin oluşturduğunu söyleyebiliriz.
SEO uyumlu makale demek, hangi konuda yazılmış olursa olsun, yazının Google, Yandex gibi arama motorlarında ilk sayfalarda çıkmasını sağlamak için yazıda uyulan kurallar bütünüdür. Buradan da anladığımız üzere, SEO uyumlu makale üretmek için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Web sitesi SEO uyumlu içerik yazılarak geliştirilebileceği için, bu konuda doğru ve yeterli çalışmaların yapılması önem taşır. Zamanla web sitenizde SEO uyumlu metin sayısı arttıkça, ziyaretçi oranınızın da arttığını gözlemleyeceksiniz. Peki, SEO uyumlu makale nasıl üretilir?
- Anahtar kelime seçimi
Öncelikle anahtar kelime seçimine değinelim. Doğru anahtar kelime seçimi, SEO uyumlu metni zenginleştiren en önemli şeydir. Eğer genel bir anahtar kelime seçerseniz rekabet gücü çok yüksek olacaktır. Daha uzun, içinde kullanıcıların soru sorarak aramalar da yaptığını unutmayarak soruları da barındıran anahtar kelimeler seçmek, yazınızın üst sıralarda çıkması için size avantaj sağlayacaktır. SEO uyumlu içerik nasıl yazılır sorusunun bir diğer cevabı ise rakiplerin neler yaptığını kontrol etmek olacaktır.
- Alt başlık kullanımı
SEO uyumlu içerik yazmak için öncelikle bir anahtar kelime çalışması yapılmalı ve seçilen konu için yazıda hangi anahtar kelimelere yer verileceğine karar verilmelidir. Ardından bu anahtar kelimeleri içeren alt başlıkların ne olacağına netlik getirmeliyiz.
- Güncel kalın
Yazdığınız SEO uyumlu içerik tarafından ele alınan konu, dönem dönem değişecek bilgilerden oluşuyorsa, yazınızı güncellemek de içeriğinizin arama sonuçlarında üst sıralarda çıkması için önemlidir. Bunu aslında tüm içerikler için düşünebilirsiniz.
Tüm bunlarla birlikte arama motoru optimizasyonu uyumlu içerik yazmadan önce bahsettiğimiz konularda detaylı bir araştırma yapmanız gerektiğini unutmamalısınız. Anahtar kelime seçimi için hangi araçları kullanacağınız gibi. Metin uzunluğu ne olmalı sorusu da içeriğin türüne göre değişkenlik gösterecektir. En önemlisi, dil kurallarına uygun ve özgün bir metin oluşturmak için zihninizi boşaltın ve kaleminizi güçlendirin.
Comments are closed