SEO Uzmanı Nedir ?
SEO Uzmanı , SEO ve diğer alt dallarında (Site içi SEO , Site dışı SEO , Rakip Analizi , Anahtar Kelime Araştırması , Teknik SEO ) kendini ve başarısını kanıtlamış , optimizasyon işlemlerini meslek haline getirmiş kişilere verilen isimdir.
SEO Uzmanı Nasıl Çalışır ?
SEO Uzmanı ismi verilen kişilerin çalışma alanları ajanstan ajansa veya işlemden işleme farklılık gösterebilir. İhtiyaç görüldüğü anda site içi SEO işlemlerini gerçekleştirirken ihtiyaç görüldüğü diğer bir anda da rakip analizlerini gerçekleştirebilir. Bu yüzden SEO uzmanlarının çalışma stilleri ihtiyaca göre belirlenir , sürekli olarak farklı görevlere atanabilir , birden fazla alanda uzmanlığını ve yeteneğini sergileyebilir. Bu sayede 1 firmanın veya 1-5 firmanın SEO çalışmalarını tek başına bile gerçekleştirebilir.
Bu yüzden çalışma stilleri ihtiyaca göre belirlenir ve sürekli değişkenlik gösterebilir. Uzmanlık statüsü SEO pozisyonlarında takım lideri ve operasyon planlayıcı olarak da çalışabilir.
SEO Uzmanının Sorumlulukları Nelerdir ?
SEO uzmanlarının dediğimiz gibi ihtiyaç anında işlem gerçekleştirebilecekleri pek çok pozisyon vardır. Ancak bunların hepsini sıralayacak olursak :
- Web sitesinin kod dizinlerine erişim ve düzenlemede yeterli yetkinliklere sahip olma. ( PHP , HTML , CSS , Javascript )
- Teknik SEO alanında deneyimli ve kodlarda gerekli düzenlemeleri yapabilecek yetkinliğe sahip olma.
- Görsel SEO alanında görseller ile ilgili özgünleştirme , tasarım ve kelime araştırması yapabilme.
- Rakiplerin web sayfalarında iç SEO ve dış SEO analizlerini yapabilme.
- Analizlere karşılık iş ortağı web sitesinde eksikliklerin tamamını giderebilecek bilgi birikimine ve deneyimine sahip olma.
- İçerik analizlerini yapabilme , kontrol edebilme ve rakibe göre içerik oluşturabilme.
- Etik UI/UX kurallarının analizlerini yapabilme , danışmanlık sağlayabilme.
- Periyotlar halinde SEO çalışmaları adına yol haritaları ve stratejiler oluşturabilme.
- İş ortağı web sayfalarını sürekli takip ve analiz edebilme.
- Semrush , aHrefs , Screaming Frog , Moz gibi araçları uzmanlık derecesinde kullanabilme.
- Google ve arama motoru algoritmalarını güncel olarak takip edebilme , raporlar ve çıkarımlar oluşturabilmeli.
Ancak bu sorumluluklarının tamamını bir SEO uzmanı eş zamanlı olarak gerçekleştiremez. Herkes kendi pozisyonunda doğru biçimde çalışmalı ve sorumluluklarını yerine getirebilmelidir. Ajanslarda stratejileri oluşturacak “SEO Stratejisti” , analizleri yapabilecek “SEO Analisti” , iç SEO çalışmalarını yapacak “On Page SEO Uzmanı” , dış SEO çalışmalarını yapabilecek “Off Page SEO Uzmanı” vb. diğer pozisyonlara da yer verilmelidir.
Nasıl SEO Uzmanı Olabilirsiniz ? Hangi SEO Eğitimlerini Almalısınız ?
SEO Uzmanı olmak için alabileceğiniz onlarca eğitim , kitap ve seminer mevcuttur ve ülkemizde de her geçen gün bir yenisi daha eklenmektedir. Ancak alacağınız eğitimlerin , okuyacağınız kitapların ve katılacağınız seminerlerin yanı sıra siz web sitelerinde deneme – yanılma yöntemi ile çeşitli tecrübeler edinmeli ve bunları adım adım olumlu , olumsuz olarak işaretleyerek bir çizelge oluşturmalısınız. Sektörde mesleki ve tecrübe içermeniz açısından minimum 12 aylık faaliyet önerilmektedir.
Çalışmalarınızda sadece anahtar kelime odaklı olarak yükselişler sağlamaya çalışmayın. Gösterim , tıklama oranı , organik büyüme , sitede kalma süresi , siteden çıkış yüzdesi gibi çeşitli metriklerde de başarı elde etmeye çalışın.
SEO Danışmanı ve SEO Uzmanı Aynı İşi Mi Yapar ?
Teknik olarak hayır , SEO danışmanı ve SEO uzmanı aynı işi yapmamaktadır. SEO uzmanları sahada , işin göbeğinde yer alabilir. Ancak bir SEO danışmanı sahada yer almayabilir , tercih durumuna bağlı kalmaktadır. SEO Danışmanları genellikle hizmet verdikleri firma veya web sitesine direktifler , geri dönüşler ve raporlar sunar. Bu sayede o firma veya web siteleri de düzenlemeler , revizeler , geliştirmeler yapar. SEO Danışmanları teknik SEO kısmına müdahalede bulunmazken SEO uzmanları teknik çalışmaları gerçekleştirebilecek yetkinliğe sahiptirler. Elbette “SEO Uzmanı” bir “SEO Danışmanı”‘ndan daha üst bir statütür.
SEO Uzmanı Ne Kadar Maaş Alır ?
SEO Uzmanının aldığı maaş ; Sektör deneyimi , ajans deneyimi , sunabildiği hizmetler , başarıları , geçmiş iş ortaklıkları , iş tanımı ile alakalıdır. Söylediğimiz gibi bir SEO uzmanı takım lideri olarakta çalışabilmekte. Bu yüzden maaşlar değişkenlik gösterebilmektedir.
Bu görsel her ne kadar net ifadeler yerleştirmese de Türkiye’de ortalama maaşlar tablodaki gibidir. Ancak global veya ulusal bir ajansta görev alan uzmanlar söz konusu maaşların 2 katına kadar ulaşabilen ödemeye sahip olabilirler.
PHP SEO Uzmanı Ne Demek?
Aslında böyle bir tanım yok. SEO Uzmanı genelde her web sitesi için özel olarak ilgilenebilir, ancak teknik uzmanlar Php ve benzeri yazılım dilleri ile ilgilenebilirler. Bu yüzden bu tanıma ulaşmak yanlıştır. PHP bilen SEO uzmanı demek daha doğru olacaktır. Teknik ile beraberinde hizmet veren SEO uzmanlarının fiyatları daha yüksek olmaktadır.
Comments are closed