Brief, bir markanın oluşabilmesi için çok önemli bir unsurdur. Çünkü hedefi olmayan ve plansız hareket eden bir marka düşünülemez. Marka oluşumu ve gelişimi aşamasında çalışmaların nasıl yapılacağı, hangi tarihler arasında tamamlanması gerektiği ve çalışmaların amacı, her zaman göz önünde bulundurulmalıdır.
Birçok marka, kendi imkanları çerçevesinde hedef belirler ve plan yapar. Sektör ya da global bazlı düşünmez. Bu yüzden büyük çaplı çalışmalar yapamaz. Gelişime açık markalar ise bu alanda reklam ajanslarından destek alır.
Ajanslar, uzman ve yaratıcı ekibiyle markayı her yönden ele alır. Hedeflerini ve hitap edilecek kitleleri belirler, stratejik planlamalar yapar. Yani marka yeniden oluşturulur. Bu çalışmaların belgelenmiş haline brief adı verilir.
Brief, büyük hayalleri olan markaların ele alması gereken bir konudur. Çünkü yol haritası görevi görür. Hedefe nasıl ulaşılabileceğini gösterir. Brief, bu kadar önemli olduğu için yapması da profesyonellik gerektirir.
Brief çalışmaları için:
- Yaratıcı ve uzman bir ekip olmalıdır.
- Marka iyi tanınmalıdır.
- Sektör hakkında tüm detaylar bilinmelidir.
- Gerçekçi hedefler konulmalıdır.
- Stratejik hamleler yapılmalıdır.
- Çalışmalar belgelenerek somut hale getirilmelidir.
- Mümkünse medya planlama ekibi de olmalıdır.
Bu aşamaların hepsi brief için olmazsa olmazlardır. Çünkü marka ve sektör hakkında bilgi sahibi olunmadan fikir üretilemez. Yaratıcılık olmadan markayı ön plana çıkaracak özgün çalışmalar yapılamaz. Gerçekçi hedeflerin olmaması, yanlış hedef kitlesine ve boşa çalışmaya neden olur. Dolayısıyla çalışmalardan olumlu sonuç alınamaz.
Brief iyi olmadığında müşteri ile reklam ajansı arasında verimli bir çalışma gerçekleşemez. Çünkü brief, hayata geçmeyen bir projenin belgeyle somut hale getirilmesidir. Brief sayesinde müşterinin projeyle ilgili istekleri ve beklentileri net anlaşılabilir. Ancak brief hazırlanırken reklam ajansı ve müşteri beraber çalışma yapmazsa sağlıklı bir iletişim kurulamaz.
Brief, başarılı reklamların arkasındaki bir güçtür. Çünkü brief hazırlanırken, bir markanın gelişimi için gerekli bütün sorular sorulur ve cevapları üzerine ekip halinde çalışılır.
Brief hazırlanırken gerçekçi hedefler konulmaz, öncelikle hedef kitlesi yanlış belirlenir. Hedef kitleyle iletişim kurulamadığı için markanın imajı zarar görür. Başarısızlık kaçınılmaz olur.
Brief Ne İşe Yarar?
Brief hakkında tanımlama yapmak, markaya katkılarını anlatır. Ne işe yaradığını belirtmek, brief önemini gösterir. Brief, birçok işe yarar.
Bunlar:
- Doğru soru ve cevaplar: Brief hazırlanırken birçok soru sorulur ve cevaplarıyla ilgili çalışmalar yapılır. Bu sayede marka ve sektör hakkında daha fazla bilgi sahibi olunur. Hedef kitle doğru belirlendiği için reklam çalışmalarına öncülük eder.
- Tam isabet: Brief iyi hazırlandığında başarı kaçınılmaz olur. Rakipler ve sektör yakından tanındığı için reklam ve pazarlama çalışmalarından tam verim alınır. Potansiyel müşterilere ulaşılabilir. Tehlikeler önceden görülebilir. Eksikler ve fırsatlar tespit edilebilir.
- Debrief: Her brief, debrief çalışmalarını da beraberinde getirir. Brief, tek bir çalışmadan ibaret değildir. Hedeflere ne kadar ulaşıldığı, ajansın performansı ve iletişimin derecesi yeni toplantıları beraberinde getirir. Bu toplantılara debrief adı verilir.
- Kalıcılık: Brief çalışmalarının yazılı bir belge haline getirilmesi önemlidir. Belge haline getirilmediğinde çalışma detayları unutulabilir ya da hatalar yapılabilir. Bu da profesyonel bir çalışmadan yaşanmaması için gereken bir durumdur.
- İş Birliği: Brief, markanın hedef ve planlamalarını gösterdiği için ekip çalışması uyumlu bir şekilde ilerler. Brief sayesinden herkes ne iş yapacağını net bilir. Ayrıca ekip çalışmasının durumu brief ile analiz edilebilir.
Dolayısıyla markalarının profesyonel olarak çalışması ve emin adımlarla ilerlemesi için brief çalışmalarına önem vermelidir. Bunun için de profesyonel bir reklam ajansıyla çalışmalıdır.
Comments are closed